Životní minimum: Kdy poroste a o kolik se zvedne?

CZK

Autor: ČTK

8. května 2022 21:37

Od července vláda kvůli vysoké inflaci zřejmě znovu zvýší životní minimum, od něhož se odvíjí některé sociální dávky, například přídavky na děti. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že by zvýšení životního a existenčního minima mohlo být okolo pěti procent.

Vláda životní a existenční minimum už letos zvýšila, a to o deset procent s platností od 1. dubna. Inflace za sledované období byla ale vyšší. Jurečka dnes řekl, že od 1. července by mělo minimum stoupnout zhruba o pět procent, nevyloučil ani další zvyšování v druhé polovině roku. Ministr chystá také úpravu dávek na bydlení, zmínil i možné zvýšení rodičovské, která nyní činí 300.000 korun.

Vláda chce dopady vysokých cen kompenzovat také mimořádnou dávku 5000 Kč na dítě pro část rodin nebo podporou flexibilních úvazků, schválila už i některé změny daní. Zdravotně postiženým hodlá Jurečka pomoci třeba podporou zaměstnavatelů, kteří jim dají práci, či úpravou příspěvku na dopravu. Celkově podle něj jen letos půjde z rozpočtu na pomoc rodinám, postiženým a dalším potřebným přes 85 miliard korun.

Předsedkyně poslanců opozičního ANO Alena Schillerová v ČT vládě vytkla, že nezvýšila životní a existenční minimum v dubnu rovnou o dvacet procent, jinak ale s návrhem souhlasí. "Je to krok správným směrem," dodala.

Životní minimum pro samotného dospělého činí nyní 4250 korun. Podle zákona může vláda životní minimum zvýšit v řádném termínu od ledna, pokud za sledovanou dobu náklady na výživu a základní osobní potřeby vzrostou nejméně o pět procent. Částky může ale navýšit také mimořádně.

Témata: Sociální dávky