Covid a školy: Co se od pondělí mění?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2022 19:00

Školy budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance na covid-19 jen jednou týdně. Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy.

Stejná pravidla mají platit i pro lyžařské kurzy. V prvních dvou týdnech po vánočních prázdninách se studenti, žáci a zaměstnanci škol testovali dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Vzhledem k sílící vlně epidemie covidu-19 ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhne na zasedání vlády ve středu příští týden navýšit počet dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie covidu.

Dvakrát týdně, stejně jako většina zaměstnanců, se budou od příštího týdne testovat zaměstnanci mateřských, vyšších odborných škol či vysokých škol. Vzhledem ke zkouškovému období se povinnost testování nebude týkat vysokoškoláků, těm ministr Válek doporučil absolvovat antigenní test před zkouškou.

Testování na covid-19 ve školách v pondělí prokázalo významný nárůst virové zátěže u žáků i pedagogů. Podle Válka ukazují další nárůst první výsledky ze čtvrtka. Zatímco minulý týden v pondělí i ve čtvrtek podle ministerstva PCR testy potvrdily pokaždé kolem 1400 případů nákazy, toto pondělí vyšly ověřující PCR testy pozitivní u 3381 lidí. Podíl pozitivních výsledků se zvýšil z 0,1 procenta na 0,3 procenta testovaných.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství