Pravidla karantény: Jak to bude od pondělí, kdy začínají plošné testy v zaměstnání?

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2022 11:44

Karanténa i izolace došly v posledních dnech řady změn a spolu s možným zavedením pracovní karantény vyvolávají aktuální pravidla zmatek. Podívejte se, co platí v Česku od pondělí, kdy zároveň začíná povinné testování zaměstnanců.

Izolace lidí, kteří se nakazili koronavirem, stejně jako karanténa jejich blízkých kontaktů se podle nového metodického pokynu tento týden zkrátila na pět kalendářních dní, pokud lidé nemají příznaky nemoci.

Lidem s příznaky hygienici izolaci ukončí dva dny po jejich odeznění. Po skončení pětidenní izolace či karantény je podle pokynu hygieny doporučeno dalších pět dní nosit respirátor. 

Od pondělí pak plošné povinné testy v zaměstnání. Po pozitivním antigenním samotestu bude opět platit karanténa na pět dní. Pokud se v té době u zaměstnance vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale kontaktuje svého praktického lékaře.

Ten ho případně pošle na PCR test. Při pozitivním nastupuje do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit. Zdarma budou testy jen pro očkované nebo ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)