Očkovací certifikát: Vše, co o něm potřebujete vědět!

Certifikát o očkování

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2021 16:27

Covidový certifikát (také nazývaný covidový pas) má usnadnit cestování mezi členskými zeměmi Evropské unie. K jeho zavedení v rámci EU vyzývaly zejména jihoevropské země, jejichž ekonomika je výrazně závislá na příjmech z turistického průmyslu a restrikce související s pandemií koronaviru je už loni výrazně zasáhly. Takzvaný covidový pas přitom nemá být podmínkou pro překračování hranic, má cestování hlavně usnadnit, aby lidé po příjezdu do jednotlivých zemí nemuseli absolvovat testy nebo podstupovat karanténu.

Certifikát zjednoduší cesty přes hranice lidem očkovaným proti koronaviru, těm s negativním testem či s protilátkami po prodělání nemoci. Unijní státy budou muset v rámci pasů uznávat vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Mohou však podle svého uvážení akceptovat i dosud neschválené preparáty jako ruský Sputnik V, s nímž již očkují Maďarsko nebo Slovensko. Některé státy již dříve dávaly najevo, že tuto vakcínu budou akceptovat až po souhlasu EMA.

O zavedení covidových certifikátů, které by platily už pro letní sezonu, se začalo na evropské úrovni intenzivně jednat na začátku května. Na celoevropské úpravě se zástupci členských zemí a Evropského parlamentu shodli 20. května, dnes zavedení covidových certifikátů definitivně schválili europoslanci. Pro získání bezplatného certifikátu v digitální či papírové podobě mají být podle kompromisního ujednání - kromě očkování - lidem k dispozici cenově dostupné covidové testy. Unijní země by pak až na výjimky neměly pro majitele osvědčení zavádět dodatečné podmínky jako například karantény po příjezdu.

Europoslanci přitom požadovali, aby v rámci osvědčení byly lidem k dispozici testy bezplatné. Zatímco očkování je totiž v unijních zemích zdarma, testy před cestami do zahraničí se většinou platí. Některé státy však nechtěly na tuto podmínku bez výhrady přistoupit. Kompromis nakonec počítá s "dostupnými testy", v jejichž úhradě pomohou státům unijní fondy. V ČR mají lidé od června hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR a čtyři antigenní testy, v úterý také ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o snížení maximální ceny z 1510 na 814 korun u PCR a z 351 na 201 korun u placených antigenních testů.

Ministerstvo zdravotnictví už 21. května připravilo změny v zákoně o ochraně veřejného zdraví a pandemickém zákoně, které měly umožnit vydávání covidových certifikátů. Sněmovna ale 25. května odmítla novelu projednat ve stavu legislativní nouze, předloha se stala terčem opoziční kritiky i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo vstup do provozoven. Ministerstvo ale na uzákonění certifikátů trvá, celoevropská úprava totiž podle něj neřeší, kde mohou lidé certifikát získat a jak bude pro jeho vydání zkontrolována identita ve státních registrech.

Covidový certifikát je možné od 31. května stáhnout z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), kromě informace o očkování včetně první dávky může - podle situace u konkrétního člověka - obsahovat také výsledek posledního antigenního či PCR testu nebo potvrzovat prodělanou nákazu. Chystá se i mobilní aplikace. Už před přijetím celounijní úpravy vyjednala Česká republika vzájemné uznávání certifikátů se sousedy, tedy Německem, Rakouskem, Polskem a Slovenskem, a také Maďarskem, Slovinskem a Chorvatskem.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování