Aplikace Čtečka: K čemu slouží a kdo ji potřebuje?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. června 2021 15:02

Ministerstvo zdravotnictví spustilo aplikaci čTečka do mobilních telefonů pro kontrolu negativních testů na covid-19, prodělané nemoci nebo očkování. Využít ji mohou například pořadatelé akcí nebo poskytovatelé různých služeb, kde je kontrola bezinfekčnosti vyžadovaná.

Aplikace umožňuje po naskenování QR kódu z certifikátu vydaného ministerstvem zdravotnictví ověřit bezinfekčnost. Lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, byli očkovaní před nejméně 22 dny nebo mají negativní test, si ho mohou vytisknout nebo stáhnout z Očkovacího portálu občana.

Pro přístup k němu je potřeba zadat kombinaci rodného čísla a občanského průkazu nebo u dětí či cizinců e-mailové adresy, data narození a telefonního čísla. Lidé mohou využít také občanský průkaz s čipem, elektronickou nebo bankovní identitu.

Kontrola kódu z certifikátu probíhá offline, nejsou tedy potřeba data v mobilním telefonu. "Aplikace neuchovává ani nikam neodesílá osobní ani zdravotní údaje kontrolovaných osob," napsalo k tomu ministerstvo zdravotnictví, které je jejím vydavatelem.

Témata: mobily Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)