VELKÝ PŘEHLED: Na tři týdny se rozlučte s rodinou i obchody. Tohle vše se mění!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. února 2021 21:21

Od 1. března bude platit zákaz opouštět území okresu nebo hlavního města Prahy, na jehož území má dotyčný trvalý pobyt nebo bydliště, bez zásadního důvodu, jakým je například cesta do zaměstnání či k lékaři. Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí v následujících třech týdnech pobývat.

To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření do vlastního rekreačního objektu, bude nutné tam následně celou dobu zůstat. Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

Pro cesty do práce mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v příslušném okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, včetně cest vlaky či autobusy.

Povoleny budou také cesty do přírody a sportování, ale jen za podmínky společné přítomnosti pouze členů jedné domácnosti a na území obce, ve které má osoba trvalý pobyt nebo bydliště, nikoli celého okresu. Provozovatelům dětských hřišť vláda důrazně doporučuje tato hřiště pro veřejnost uzavřít. V platnosti zůstává zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

Obchody a služby

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) asi na půlku zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené zůstanou i od 1. března potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, taxislužby, pohřební služby, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Vláda nechala výjimku také trafikám, prodejnám krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb.

Ve výjimkách už nejsou například prádelny a čistírny, autoservisy a prodejny náhradních dílů, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie, prodejny malých domácích zvířat, provozovny pro sjednání provádění staveb a jejich odstraňování, provozovny realitního zprostředkování a činnosti účetních poradců, provozovny oprav a údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost, zámečnictví, papírnictví či prodejny se zbraněmi a střelivem. Zavřít budou opět muset i prodejny dětského oblečení a obuvi.

Znovu omezen bude také provoz poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče tak, že lze poskytovat výlučně lázeňskou léčebně rehabilitační péči, která je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Školy a školní docházka

Vláda rozhodla, že od 1. března budou na tři týdny uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Do základních škol tak přestanou chodit i žáci prvních a druhých tříd, zavřou se speciální školy pro handicapované.

Otevřené mohou zůstat jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému.

Možné budou pouze individuální konzultace. 

Nošení roušek a respirátorů

V zastavěném území obce bude povinné venku nosit minimálně zdravotnickou roušku, respirátor nebo jiný podobně účinný ochranný prostředek splňující příslušnou normu. Mimo obec to bude povinné jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti. Končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru, nanoroušky nebo podobně účinné ochrany dýchacích cest.

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel, v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě to musí být respirátor.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé Česká republika