Povinné respirátory: Proč nestačí ochrany, které používáme dnes?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. ledna 2021 9:34

Roušky, respirátory, nákrčníky, masky, štíty... S nabídkami potřeb na ochranu obličeje před nakažlivým covidem se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Zároveň se ale opět otevřela otázka, která ochrana je vlastně účinná.

Je dlouhodobě známo, že z hlediska účinnosti jsou na tom nejlépe respirátory třídy FFP3, FFP2 nebo roušky a respirátory z nanomateriálů se stejně vysokou mírou ochrany. 

Nejběžněji však můžeme na obličejích spatřovat klasické lékařské roušky či podomácku vyrobené. Není ani výjimkou ani obličejový štít či plastová rouška. 

Přitom třeba poslední jmenované ale proti šíření covidu-19 neposkytuje podle hygieniků prakticky žádnou ochranu. Uvedl to už dříve v prohlášení Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky.

Hygienici upozorňují, že když dýcháme, mluvíme, zpíváme nebo křičíme, z těla nám unikají drobné kapénky, které mohou obsahovat viry. Smyslem roušky je vytvořit bariéru mezi našimi dýchacími cestami a okolním světem.

Roušky ale účinně chrání pouze tehdy, pokud okraje přiléhají na pokožku obličeje, pokud jsou suché a zakrývají ústa i nos. Přes tkaninu pak sice proklouznou molekuly vzduchu, ale podstatně větší kapénky s virem se zachytí na povrchu.

Nošení roušky proto snižuje riziko, že infekční kapénky uniknou do prostředí a vdechne je jiný člověk, nebo že dopadnou na okolní povrchy. To ale v případě plastových roušek a štítů neplatí.

Témata: Zdravotnické roušky