Bavlněné roušky: Jak s nimi správně zacházet?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. března 2020 14:21

Už několik dní platí v Česku povinnost nosit na veřejnosti roušky, obyčejní lidé většinou nosí ty bavlněné, které si sami ušili. Jak s nimi ale správně zacházet, aby vydrželi co nejdéle? Tady je návod!

Lidé v Česku v posledních dnech hromadně šijí bavlněné roušky, protože jednorázové zdravotnické roušky neboli ústenky na trhu téměř nejsou, navíc se musí po jednom použití vyhodit. Jak s nimi ale správně zacházet? 

Na webu Státního zdravotního ústavu to uvedli přednosta Kliniky infekčních a parazitárních chorob Nemocnice na Bulovce a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jiří Beneš a vedoucího AIDS Centra tamní kliniky Ladislav Machala.

"Jednoduché papírové nebo látkové roušky poskytují částečnou ochranu několik desítek minut, přesněji do té doby, než působením vlastního dechu zvlhnou," uvedli lékaři. Papírové jsou potom k vyhození, látkové lze vyprat nad 60 stupňů Celsia, vyvařit nebo přežehlit.

K nošení látkových roušek vyzval veřejnost v pátek i epidemiolog Roman Prymula, který je náměstkem ministra zdravotnictví a šéfem Ústředního krizového štábu. Opakované zásobování Česka jednorázovými rouškami je podle něj při dnešním nedostatku zdravotnických pomůcek velmi komplikované. Chce tedy pro obyvatele pořídit ty textilní.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)