Nejlepší střih na roušku? Návodů na výrobu je stále víc!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

21. března 2020 9:19 | Aktualizováno: 21. března 2020 20:42

Tisíce lidí šijí doma látkové roušky, pro své rodiny, na prodej i pro nemocnice, kde chybí. Návody a fotky svých výsledků sdílejí na sociálních sítích, kde se jich objevuje stále víc.

Podle webu, který se střihům na roušky věnuje, ukazují data, že nejlepším materiálem pro roušky vlastní výroby jsou bavlněná trička, povlaky na polštáře nebo jiné bavlněné materiály, které jsou schopny filtrovat přibližně 50 procent částic velikosti 0,2 mikronu, tedy velikosti odpovídající velikosti koronaviru.

Na ušití jedné roušky je podle základního návodu potřeba bavlněná látka o rozměrech 20 krát 20 centimetrů a čtyři provázky nebo tkalouny o délce 40 centimetrů nebo dva o dvojnásobné délce.

Návod na výrobu jednorázových roušek z papírových kapesníků dal také ředitel Státního zdravotního ústavu, jehož Národní referenční laboratoř je hlavní autoritou pro testování nakažených, Pavel Březovský. Zveřejnila ho na sociální síti 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

"Běžný papírový kapesníček, složit do harmoniky a přicvaknout na koncích tkaloun sešívačkou a je hotovo. Cena nula, nula, nic. Z jednoho balíčku máte na celý den vystaráno. Ekologicky likvidujte, neházejte do záchodu," napsal Březovský.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)