Jak vyrobit roušku? Lidé řeší krizi po svém, experti si klepou na čelo!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. února 2020 11:28 | Aktualizováno: 29. února 2020 20:54

Lidé v Japonsku a Číně, kteří jsou zoufalí, že nemohou sehnat obličejové roušky, aby se mohli chránit před novým koronavirem šířícím se planetou, se uchylují k rozmanitým improvizovaným řešením. Napsala to japonská tisková agentura Kjódó.

Zatímco v Číně se lidé v obavách z nákazy uchylují k takovým extrémům, jako je používání ovocných slupek, plastových lahví, vložek a dokonce podprsenek coby improvizované ochranné masky, mnoho Japonců přichází s vlastním vynalézavým řešením.

Strach z nového koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19 vedl k celosvětovému nedostatku ochranných roušek a masek, k jejich panickému skupování, spekulantství i trestným činům. Před nedávnem zloději ukradli 6000 chirurgických roušek z nemocnice v Kóbe v západním Japonsku. Jiný druh zásob pak sháněli ozbrojení lupiči, kteří přepadli závozníka před hongkongským supermarketem a ukradli mu 600 rolí toaletního papíru.

V Japonsku se mezitím ručně vyráběné masky stávají trendem sociálních sítí. Objevují se stále nové návody na to, jak si vytvořit vlastní roušku s pomocí kapesníků, šátků a dokonce i kávových filtrů a gumiček.

Zatímco někteří odborníci radí, že umývání rukou je účinnější než nošení ochranné roušky - a jiní dokonce tvrdí, že vícenásobně použitelné masky jsou zdraví nebezpečné, mnozí stále věří, že jakákoli maska je lepší ochranou než žádná.

Virologové ovšem mají pochybnosti ohledně účinnosti roušek proti vzduchem šířeným virům, i když podle některých zjištění mohou pomáhat zabránit přenosu viru z rukou do úst.

Časopis Cotton Time zaměřený na ruční práce se rozhodl vyvěsit návod, jak si krok za krokem ušít vlastní ochrannou masku, na své webové stránky - a překvapil ho prudký nárůst návštěvnosti.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)