Jaké má koronavirus příznaky? Návod pro ty, kteří s ním mohli přijít do styku

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. února 2020 19:47

Nákaza novým typem koronaviru v Česku zatím příliš nehrozí. Podle ministerstva zdravotnictví ani z balíčku zboží objednaného z Číny. Nemoc, kterou se nakazilo už 14 tisíc lidí, se totiž přenáší úplně jinak.

Nemoc, která se od prosince šíří z čínského města Wu-Chan, se přenáší při úzkém a dlouhodobém kontaktu mezi lidmi.

Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až 14 dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícími horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

Lidé, kteří se bojí, že se s nákazou mohou potkat, si mají častěji mýt ruce nebo je dezinfikovat antibakteriálními prostředky. Potenciální nakažení by si zase měli zakrývat nos a ústa kapesníkem nebo celou paží.

Stejná opatření zabrání i šíření chřipky, kterou už v Česku onemocnělo do pátku tolik lidí, že byla vyhlášena chřipková epidemie. Od začátku roku komplikacím chřipky podle Hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové podlehlo 14 lidí.

Ve strachu z epidemie koronaviru Češi v lékárnách, ale i na e-shopech vykoupili textilní roušky a respirátory. Zatímco rouška chrání lidi okolí nositele, který se cítí nemocen, aby se nenakazili, respirátor je ochranou před nakažením zvenčí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika lékaři nemoci viry a bakterie