Zásilky z Číny a koronavirus: Mohou v sobě balíky skrývat smrt?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. února 2020 10:06 | Aktualizováno: 1. února 2020 15:25

Pověstný nápis Made in China dnes najdeme téměř všude. Čína platí za jednoho z největších výrobců a vývozců spotřebního zboží a mnoho Čechů podlehlo i levným nákupům v obchodech typu AliExpress. V souvislosti s novým koronavirem se ale nyní řada lidí takového zboží obává.

Je známo, že z Číny a okolních asijských zemí si lze objednat prakticky cokoliv za bezkonkurenčně nízkou cenu. V internetových diskuzích lidé ale stále více vyjadřují obavy z podobných nákupů.

Na vině je panika kvůli koronaviru, který má na svědomí 6000 nakažených a více než 100 mrtvých. Někteří lidé se tak obávají, že by se virus mohl do Evropy či přímo k nim domů šířit i prostřednictvím objednaných zásilek.

Může být takový balík či zboží kontaminované? To se stoprocentní jistotou nedokáží vědci vyloučit. Například virus chřipky se dokáže mimo tělo udržet až 24 hodin. V případě koronaviru ale panují silné pochybnosti, že by tomu bylo jinak.

Viry obecně dokáží mimo hostitelské prostředí přežít jen pár hodin. Zatímco zásilka z Číny k nám putuje až několik týdnů. Šance na nákazu tímto způsobem je proto minimální až vyloučená.

Nový koronavirus zatím nebyl vědci zcela zmapován, je ale téměř jisté, že i on potřebuje živé buňky k tomu, aby přežil. A ty mimo tělo nenajde, pokud mu k tomu nejsou vytvořeny specifické podmínky. Například takové, jaké dokáží vyrobit vědci v laboratoři.

Slovenský Ústav veřejného zdravotnictví odhaduje, že virus může být mimo tělo aktivní až tři dny. Dodací doba balíků je ale, jak už bylo řečeno, mnohem delší. 

Obávat se nemusí ani zaměstnanci poštovních služeb. Přenos viru prostřednictvím předmětů zatím nebyl dokázán a všechny dosavadní nákazy proběhly díky přímému kontaktu nakažené osoby se zdravou.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) viry a bakterie Pošta Čína