Černý pátek (Black Friday) se blíží. Jak vznikl, kdy se slaví, a JAK SE NENECHAT NAPÁLIT?

Slevy, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. listopadu 2019 13:45

Zatímco řada obchodníků láká na "černý pátek" už na zítřejší den, ve skutečnosti něj ještě nějaká doba zbývá. Kdy tento den vzniknul a proč jej spojujeme zejména se slevovými akcemi?

Za černý pátek je označován den po Dni díkůvzdání. Tradičně býval nejrušnějším a také jedním z nejchaotičtějších nákupních dní celého roku, protože obchody se snaží tento den přilákat kupující nabídkou velkých slev.

V posledních letech je však tento den klidnější, protože obchody v USA otevírají již večer o Dni díkůvzdání. Po černém pátku následuje tzv. kybernetické pondělí. V tento den nabízejí vysoké slevy internetoví prodejci.

Název černý pátek zřejmě vznikl v 60. letech a údajně vystihuje dopravní problémy, jimž museli řidiči a policisté čelit kvůli náporu nakupujících. Teprve později se objevilo vysvětlení, že právě po Dni díkůvzdání začínají mít obchody zisk, jsou tedy v "černých číslech".

Mnoho českých prodejců letos akci spustilo v předstihu či rozšířila na více dnů. Podle marketingových odborníků ale v atraktivita slevových nabídek často pokulhává. A tvrdí to nejen odborníci.

Na sociálních sítích si někteří zákazníci e-shopů stěžují na výši deklarovaných slev, kdy zejména uváděná (přeškrtnutá) původní cena zboží byla prý prodejci nadhodnocena, aby sleva vypadala vyšší.

To je vcelku běžná praktika, ke které přistupují i ti největší hráči na trhu. Odborníci proto radí, aby si lidé vždy prvně ověřili, jestli je cena, za kterou zboží kupují, skutečně tak výhodná. K tomu jim mohou posloužit různé srovnávací portály.

Témata: Lidé černý pátek (Black Friday) Obchody slevy