Válek o očkování proti covidu: Riziko, že nakažený zemře, je desetkrát nižší

Vlastimil Válek (TOP 09)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2022 21:44

Riziko hospitalizace seniorů nakažených variantou covidu-19 omikron po dvou dávkách očkování kleslo podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z února o 87 procent, proti nákaze o polovinu. I u velmi rizikových pacientů desetkrát snižuje riziko, že při nákaze zemřou.

Informace zazněly na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) také představili studii o tom, že očkování snížilo riziko nákazy u pacientů po transplantaci o 46 procent.

"Očkování u vysoce rizikových pacientů stoprocentně nezabrání tomu, aby se nenakazil, nezabrání, aby nebyl hospitalizovaný, ale desetkrát nižší je riziko, že se zemře," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška ochrana proti nákaze klesá po třech či čtyřech měsících, ale ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalejší. U zranitelných skupin se i v prvních měsících letošního roku držela nad 80 procent.

Koronavirus je podobně jako ostatní respirační viry sezónní, více se šíří v chladných podzimních a zimních měsících. Ministr to přirovnal k zimnímu spánku medvědů, kterých v zimě také neubývá, jenom spí. "Covid spí v létě, stejně jako medvědi v zimě. Na podzim se probudí a zaútočí," uvedl.

Témata: očkování Vlastimil Válek (TOP 09) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)