Reinfekce covidem v Česku roste! A vyhlídky nejsou nejlepší

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. ledna 2022 10:53

Počet lidí, kteří mají podruhé pozitivní test na covid-19, v posledních dnech roste a bude se ještě zvyšovat. ČTK a České televizi to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Poslední tři dny, kdy je pozitivních testů nad 12.000, jich je kolem 1400. Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové je ale není možné považovat vždy za takzvané reinfekce, jejichž hlášení má mezinárodně stanovená pravidla. Například musí mít nakažený příznaky.

"Nová varianta mnohem pravděpodobněji proráží postinfekční imunitu a ty průlomové reinfekce začínají narůstat a zřejmě porostou dál," řekl Dušek. Se sílící epidemií a rostoucím počtem nákaz podle něj opakovaných pozitivit vždy přibývá, už v minulých vlnách šlo o jednotky procent celkových záchytů. "Teď u omikronu to vypadá na růst velmi významný a předpokládejme ještě další růst," dodal. K denním počtu záchytů je tento týden zhruba desetina navíc opakovaných nákaz.

Podle Duška tak nelze spoléhat na prodělání nemoci nebo předchozí očkování před delší dobou. "Posilující dávka zvedá ochranu před nákazou v Čechách na 80 procent a před vážným průběhem je to skoro sto procent. Samozřejmě i tato ochrana časem vyprchá," uvedl.

Poprvé se v datech ÚZIS opakovaná nákaza objevila v červenci 2020, v březnu 2021 jich pak bylo poprvé přes 100 denně. Potom se počet s ústupem epidemie znovu snížil, v říjnu byl znovu přes stovku, v listopadu poprvé přes 600 denně, znovu pak v prvním týdnu nového roku a tento týden se počty pohybují kolem 1400.

"Podle mezinárodních definic se o reinfekci bavíme, pakliže jde o opakovanou reinfekci po více než 60 dnech, ale musíte vyloučit celou řadu dalších faktorů," vysvětlil Dušek. Vyřazují se například dlouhodobé nákazy, kdy lidé mají dlouhou dobu pozitivní testy a podobně. Varoval také před nepřesnou interpretací těchto dat. "Nemám-li zachyceny všechny reinfekce, ale v podstatě jejich desetinu, dvacet nebo 25 procent, což nevíme, nemůžu z jejich výskytu usuzovat na ochranný efekt prodělání nemoci," doplnil.

Podle něj je správné, že se tato data evidují odděleně od nových nákaz, protože přináší dodatečné informace, například o tom, jak chrání očkování a prodělání nemoci. "Aktuální data, která jsou hlášená, jsou data o opakovaných záchytech. Reinfekce má mezinárodní definici, kterou my musíme respektovat," vysvětlila ředitelka SZÚ Macková. Musí jít o opakovaný pozitivní případ po 60 a více dnech, kdy v obou měl člověk příznaky.

V současné době je výskyt příznaků zásadní také pro délku izolace pozitivně testovaného. Od minulého týdne trvá pět dní, u člověka s příznaky končí nejméně dva dny po jejich odeznění. Dá se proto očekávat, že část z nich nebude své příznaky hygienikům při trasování hlásit, aby nemusela zůstávat v izolaci delší dobu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)