Příznaky omikronu: Jak se liší od předchozích variant?

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. ledna 2022 14:55 | Aktualizováno: 14. ledna 2022 22:05

Česko také eviduje stále více případů nákazy omikronem, o kterém přichází i ze zahraničí stále nové a nové poznatky, a to i co se týká příznaků. Jak se liší od delty a zbylých variant koronaviru?

Jediným spolehlivým způsobem, jak v případě pozitivního testu určit, jakou variantou je člověk nakažen, je laboratorní vyšetření. Stále častěji se však v médiích zmiňuje, že u nakažlivějšího omikronu se oproti předchozím variantám liší příznaky.

Server Business Insider přišel s tabulkou, ve které porovnává, jak se odlišují projevy nákazy u jednotlivých variant. Mimo jiné z ní vyplývá, že jen dva příznaky byly časté u všech variant už od původního koronaviru: bolest hlavy a únava.

Pro omikron je dle tabulky typických pět příznaků: rýma, bolest hlavy, únava, bolest v krku a kýchání. Kromě posledního zmíněného symptomu se to nijak neliší od projevů nákazy variantou delta.

Naopak jen zřídka se u omikronu na rozdíl od dřívějších variant vyskytuje ztráta čichu a dušnost. Také pravděpodobnost přetrvávajícího kašle u něj má být o něco menší. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)