Na tyto příznaky omikronu pozor! Brzy se může nakazit polovina Evropy!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

11. ledna 2022 18:40 | Aktualizováno: 11. ledna 2022 22:05

WHO varovala Evropu před omikronovou vlnou. Spolehlivě určí novou a nakažlivější koronavirovou variantu pouze laboratorní vyšetření, ale jsou náznaky, že některé příznaky se u ní vyskytují častěji.

Podle informací od médií z Velké Británie, kde už je omikron rozšířen, je až osm častých příznaků nákazy omikron. Web BBC a portál deníku Mirror se shodují na třech: bolest v krku, rýma a bolest hlavy. Druhý zdroj pak uvádí ještě únavu, kýchání, bolesti svalů a dolní části zad a noční pocení. 

WHO: Omikron do dvou měsíců zasáhne víc než polovinu populace Evropy

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že do dvou měsíců se koronavirovou variantou omikron nakazí více než polovina evropské populace. Na dnešní tiskové konferenci to podle agentury Reuters prohlásil šéf evropské sekce WHO Hans Kluge.

V prvním týdnu roku 2022 se v evropském regionu nově infikovalo přes sedm milionů lidí. Počet nových nákaz se tak během dvou týdnů více než zdvojnásobil, uvedl Kluge.

"Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) předpovídá, že při tomto tempu bude v příštích šesti až osmi týdnech nakaženo omikronem přes 50 procent populace regionu," řekl Kluge.

Podle Klugeho data shromážděná v uplynulých týdnech potvrzují, že omikron je vysoce nakažlivý, vypadá to ale, že zasahuje spíše horní cesty dýchací než plíce a způsobuje mírnější příznaky než předchozí varianty. Zatím je však příliš brzy na to, aby bylo možné covid-19 začít vnímat jako nemoc podobnou chřipce, zdůraznila Světová zdravotnická organizace.

V pondělí španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a další endemické choroby. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci.

Zástupkyně evropské pobočky WHO v Kodani Catherine Smallwoodová to dnes odmítla. "Pořád ještě existuje obrovská nejistota ohledně viru. Ten se navíc docela rychle vyvíjí a staví nás před stále nové výzvy. Určitě ještě nejsme v situaci, kdy bychom tuto chorobu mohli označit za endemickou," řekla.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) WHO (Světová zdravotnická organizace)