Jak chrání Moderna před omikronem? Firma promluvila o důležitosti třetí dávky!

Očkování, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

20. prosince 2021 15:00

Americká společnost Moderna dnes uvedla, že posilovací dávka její vakcíny proti covidu-19 se při laboratorních testech ukázala jako účinná proti rychle se šířící koronavirové variantě omikron. Připustila však, že klasický dvoudávkový očkovací program poskytuje proti omikronu nízkou ochranu, informovala agentura Reuters.

Z výsledků, které dosud neprošly recenzním řízením, vyplývá, že dvě dávky vakcíny Moderna vytvářejí nízkou úroveň protilátek vůči variantě omikron, avšak třetí - posilovací - 50mikrogramová dávka je zvyšuje 37krát. Stomikrogramová posilovací dávka téže vakcíny zvýšila hladinu protilátek až 80násobně.

Podobné výsledky zveřejnily před zhruba dvěma týdny také společnosti Pfizer a BioNTech. Podle nich posilovací dávka jimi vyráběné covidové vakcíny zvyšuje ochranu proti omikronu 25krát oproti dvoudávkovému režimu.

Farmaceutická firma Moderna uvedla, že se rozhodla přezkoumat účinnost své vakcíny mRNA-1273 částečně s ohledem na rychlost, jakou se varianta omikron v současnosti šíří. Navzdory uspokojivým výsledkům u posilovací dávky však nadále plánuje vyvinout zvláštní vakcínu určenou pro ochranu před omikronem. Začátkem příštího roku chce zahájit klinické testy.

Vysoce nakažlivá varianta omikron byla poprvé zjištěna v listopadu v jižní Africe. Od té doby se objevila už 89 zemích, uvedla v sobotu Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní se v oblastech s komunitním přenosem nákazy počet případů omikronu zdvojnásobuje - vždy zhruba po půldruhém dni až třech dnech. Dodala však, že o této variantě stále není známo mnoho informací, včetně závažnosti způsobovaného onemocnění covid-19.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)