Povinné očkování? Nad 60 let je logické, říká oponent z jedné ze stran koalice!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. prosince 2021 15:59

I v Česku je velkým tématem posledních týdnů debata o povinném očkování proti covidu-19. Koho by se mělo týkat, na tom se neshodnou ani obě vlády, tedy ta končící a nastupující. V rámci té druhé se navíc najdou lidé s jiným názorem.

Vyhláška o povinném očkování pro některé profese a lidi nad 60 let, jak ji schválila Babišova vláda, má vyjít ve Sbírce zákonů do konce týdne. Vejít v platnost však má až od března 2022.

Do té doby se očekává nástup nové, Fialovy vlády. Její zástupci už dali najevo, že přinejmenším povinnost pro osoby určitého věku nejspíš zruší. Ovšem i v rámci pěti stran, které koalici utváří, se najdou politici s jiným názorem.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s odkazem na data o pacientech nemocnic podle věkových skupin uvedl na twitteru, že "vyžadovat povinné očkování nad 60 je logický celospolečenský zájem".

V Česku se má povinné očkování proti covidu týkat i zdravotníků včetně studentů medicíny, zdravotnických škol, pracovníků v sociálních službách, hasičů včetně části dobrovolníků, vojáků a jejich aktivní zálohy, policistů a městských strážníků nebo celníků.

Témata: očkování Martin Kuba Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)