Omikron přinese zvrat? Imunolog naznačil nepříjemnou věc!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

1. prosince 2021 19:17

Současné léky na covid-19, takzvané monoklonální protilátky podle imunologa Zdeňka Hela zřejmě nebudou účinné proti variantě koronaviru omikron. Uvedl to na twitteru. Už v minulých dnech například šéf firmy Moderna řekl, že méně účinné budou na tuto variantu pravděpodobně také vakcíny. Nová varianta se zatím prokázala v Česku u jedné ženy cestující z Namibie.

"Monoklonální protilátky od firmy Regeneron a pravděpodobně i od firmy Eli Lilly zřejmě nebudou účinné proti variantě Omikron. Zprávy nejsou překvapivé. Omikron obsahuje mutace na místě specifického vázání těchto protilátek," napsal Hel.

Odborníci už dříve uvedli, že nová varianta, kterou popsaly laboratoře v Jihoafrické republice, je specifická právě vysokým počtem mutací. Prozatím je o jejích dopadech málo informací, dosavadní záchyty ale ukazují možnou vyšší nakažlivost a zřejmě i lehčí průběhy nákazy.

Monoklonalni protilatky od firmy Regeneron a pravdepodobne i od firmy Eli Lilly zrejme nebudou ucinne proti variante Omikron. Zpravy nejsou prekvapive - Omikron obsahuje mutace na miste specifickeho vazani techto protilatek. https://t.co/nYXI8VXzAchttps://t.co/WxrGr4wxYK

— Zdenek Hel (@HelZdenek) November 30, 2021

V Česku jsou monoklonální protilátky dostupné od března. Kvůli variantě delta se už jejich podávání upravovalo, lék od firmy Eli Lilly bamlanivimab se od září doplňuje další látkou etesevimab.

Kvůli velkému počtu rizikových nakažených, kterým mohou být protilátkové léky podávány, hlásily některé nemocnice v posledních týdnech jejich nedostatek. Minulý týden se do ČR dostalo 10.000 dávek darovaných z Německa, další z běžné objednávky se očekávají kolem 10. prosince.

Už dříve výrobci vakcín deklarovali, že je možné očkovací látku v případě výskytu nové varianty upravit. Kvůli variantě delta se neměnila, protože vykazuje i nadále vysokou ochranu před hospitalizací a vážným průběhem nemoci.

Očkování i léčba nemoci covid-19 jsou v Česku hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Očkování včetně aplikace zdravotníkem stojí řádově stovky korun za jednu dávku, podle nejnovějších studií snižuje kromě rizika hospitalizace i riziko nakažení. Monoklonální protilátky se podávají lidem už nakaženým, chrání je před vážným průběhem. Určeny jsou ale jen pro rizikové osoby, starší 65 let a chronické pacienty s nemocemi ledvin, srdce nebo dalšími diagnózami. Jedna infuze stojí zhruba 60.000 korun. Přibližně podobnou částku, 53.000 korun, zdravotní pojišťovna platí za týden pobytu pacienta s covidem-19 na běžném lůžku, na jednotce intenzivní péče pak téměř 440.000 korun.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) léky