Antigenní testy čeká brzký konec? Možná nebudou platit!

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. listopadu 2021 15:59

Opatřením, podle kterého se nebude možné prokazovat antigenními, ale pouze PCR testy na covid-19, se bude na dnešním zasedání zabývat vláda v demisi. Na programu končícího kabinetu ANO a ČSSD je také nařízení o stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit.

Opatření o zrušení uznávání antigenních testů a samotestů je jediným krokem, který přineslo jednání stávajícího kabinetu s AntiCovid týmem zastupujícím budoucí vládu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) bude opatření platit od pondělí 29. listopadu.

AntiCovid tým naopak nesouhlasil se zavedením tzv. rakouského modelu, podle kterého by při vstupu do restaurací či na hromadné akce nebylo možné uznávat žádný druh testů, ale pouze očkování či prodělání covidu-19.

Vláda by mohla spolu s úpravou uznávání testů zavést kompenzační programy pro firmy. Programy jsou připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda, řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)