Třetí dávka očkování: Stát řekl, kdo ji potřebuje!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. října 2021 18:50

Nižší proočkovanost kolem 50 procent je v mladších generacích, u seniorů nad 65 let je kolem 83 procent. U nich ale po půl roce výrazně slábne účinnost očkování, potřebná je podle odborníků posilující třetí dávka.

Stále zůstává asi 400.000 seniorů, kteří nákazu neprodělali a nejsou očkovaní. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se mnohé z nich nedaří k očkování přesvědčit. "V komunikaci s nenaočkovanými je znát, že jde o lidi, kteří mají k očkování odmítavý postoj. Zejména v té věkové skupině, kde nás to trápí nejvíc a kde jsme se na to dlouhodobě zaměřovali. Většina z nich se z nejrůznějších důvodů očkovat nechce," řekl Adam Vojtěch v Rádiu Impuls.

"Virus se nešíří výlučně v mladé populaci, roste i ve středněvěké do 50 let, a začíná narůstat i mezi staršími," doplnil Dušek. Pravděpodobnost, že se nakazí očkovaní, je podle něj z dostupných dat asi 25 procent. Vakcína proti těžkému průběhu brání u lidí nad 65 let z více než 84 procent. "Vidíme, že lidé v seniorním věku, kteří se třeba i dostanou do nemocnic, nepotřebují na JIP," dodal k účinnosti vakcíny.

Tím, že mutuje, je virus podle pneumoložky a náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové "čím dál chytřejší". V případě nakažlivější mutace delta, která nyní v Česku převažuje, má 40 procent nakažených nemoc s příznaky. Pokud je kvůli těžkému průběhu covidu-19 člověk hospitalizován na jednotce intenzivní péče, má jen asi poloviční šanci, že přežije, řekla Vašáková, která je zároveň přednostkou plicní kliniky Thomayerovy nemocnice.

Témata: očkování