Třetí dávka očkování se ode dneška mění! Co bude jinak?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. října 2021 9:42

Ode dneška budou moci lidé dostat posilující dávku očkování proti covidu-19 po šesti měsících od poslední dávky. Dosud byl minimální odstup osm měsíců. Do konce října bude mít v Česku nárok na toto očkování přes milion lidí, na konci roku pak 3,2 milionu. Lidé, kteří mají na třetí dávku nárok, dostanou zprávu SMS.

Zkrácení intervalu na začátku října doporučili odborníci z vakcinologické společnosti i klinická skupina ministerstva zdravotnictví. Možnost přeočkování po šesti měsících u vakcíny od firem Pfizer/BioNTech pro lidi starší 18 let také schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Dosud měli na posilující dávku nárok především zdravotníci a senioři, kteří se začali očkovat proti covidu mezi prvními. K sobotě ji dostalo 41.500 lidí. V březnu a dubnu se proti covidu-19 očkovali už také učitelé a chronicky nemocní lidé. Na konci října by na posilující dávku měl mít nárok asi milion lidí.

Zahraniční i česká data podle odborníků naznačují klesající účinnost vakcinace proti covidu-19 v čase, pokles je patrný především u lidí nad 65 let. EMA uvedla, že podporuje aplikování třetích dávek vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna osobám se sníženou imunitou. V tomto případě lze třetí vakcínu podat už 28 dní od druhé dávky. Toto přeočkování už v Česku funguje.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)