Dlouhodobé potíže s covidem? Příznaky trápí více než třetinu nakažených!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: stars24.cz, ČTK

29. září 2021 15:20

Zhruba jeden ze tří lidí, kteří se nakazí koronavirem, zaznamená alespoň jeden z příznaků takzvaného dlouhého covidu. Vyplývá to ze studie vědců z Oxfordské univerzity a britského národního výzkumného zdravotního ústav NIHR, kterou uveřejnil americký odborný časopis PLoS Medicine.

Mezi nejčastější symptomy, které dotyčného trápí ještě tři až šest měsíců od infekce, patří dýchací obtíže, únava, bolesti, úzkosti a deprese.

Autoři studie zjistili nejméně jeden příznak dlouhého covidu u 37 procent ze 270.000 lidí tři až šest měsíců od nákazy. Mnoho lidí přitom podle vědců trpí více symptomy zároveň. Do výzkumu zařadili převážně Američany, kteří se z nemoci covid-19 zotavili.

Přetrvávající příznaky jsou podle autorů studie častější u lidí, kteří byli po nákaze koronavirem hospitalizovaní, a nepatrně i u žen. Lidé, kteří za sebou mají pobyt v nemocnici, častěji trpí kognitivními problémy, jako je "mozková mlha" a únava ve srovnání s těmi, kteří nemoc prodělali doma. U lidí, kteří nevyžadovali odbornou péči, jsou častější bolesti hlavy.

Kromě toho je větší pravděpodobnost kognitivních problémů a dýchacích obtíží po covidu-19 u starších osob a mužů. Ženy po onemocnění častěji trpí na bolesti hlavy, žaludeční potíže, úzkosti a deprese.

"Musíme identifikovat mechanismy, které stojí za různými symptomy a ovlivňují přeživší. Tyto informace jsou zásadní, pokud máme předcházet zdravotním důsledkům nemoci covid-19 nebo je účinně léčit," řekl agentuře Reuters hlavní autor studie Paul Harrison z Oxfordské univerzity.

Studie také zkoumala dlouhodobé příznaky u lidí, kteří se zotavili z chřipky. Její autoři zjistili, že mohou rovněž trpět symptomy i dlouhou dobu po prokázání infekce, ovšem v mnohem menší míře než lidé, kteří prodělali covid-19. U těch jsou přetrvávající příznaky o asi 50 procent častější.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) výzkum