Covid a očkování: Začnou lékaři v Česku vakcínu podávat i dětem?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. září 2021 13:03

Česko předobjednalo vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech pro 700.000 dětí ve věku pět až 11 let, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že očkovat se jí začne až po schválení Evropskou agenturou pro lékové přípravky (EMA). Slovensko na schválení nečekalo, děti v tomto věku se tam mohou očkovat od 9. září.

"Dokud nebude vakcína schválená v rámci evropské lékové agentury, tak to (v ČR) samozřejmě možné není," řekl ministr. V tuzemsku je asi 809.000 dětí v tomto věku, vakcíny vystačí podle ministra pro 80 procent z nich.

Evropské země daly předběžnou poptávku vakcíny pro děti asi před měsícem. "Bude trošku jiná, jiné složení, jiná síla té vakcíny," uvedl. Po schválení EMA už české úřady vakcínu samostatně povolovat nemusí, může se s ní začít rovnou očkovat, až bude v ordinacích dětských praktických lékařů dostupná.

Výrobce v tomto týdnu informoval, že podle jeho klinických studií děti vakcíny dobře snášejí a vyvolává u nich silnou imunitní reakci. Plánuje proto co nejrychleji požádat regulační úřady v USA, EU a dalších zemích o povolení nasadit očkovací látku i v této věkové skupině.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování