Očkování bez registrace je v Česku populární. Zájem mají desítky tisíc lidí!

Fronta lidí čekajících na očkování bez registrace na pražském Chodově. (14.7.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 19:33

V Česku funguje více než sto míst pro zájemce o očkování proti koronaviru bez předchozí registrace. Zájem mezi lidmi je veliký, tuto formu vakcinace už mají za sebou desítky tisíc lidí.

"Každý den na Chodově naočkují zhruba 900 lidí. Celkem už za dobu co je centrum otevřené naočkovali přes 28 000 zájemců. Pro srovnání, velmi stabilním očkovacím místem je to na pražském hlavním nádraží, které každý den naočkuje zhruba 400 až 500 lidí vakcínou Johnson and Johnson," řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

V Praze vyjíždí od července vstříc lidem, kteří se k očkování neregistrovali, nezískali termín nebo s vakcinací váhají, také očkovací autobus a hojně navštěvovaná místa ve městě má objíždět do druhé poloviny září. Tři očkovací týmy pak působí ve středních Čechách, kde má aspoň jednu dávku očkování na 66 procent obyvatel, což je nejvíce mezi kraji. Nicméně lidé z tohoto regionu jezdí na očkování i do metropole.

Plzeňský kraj projíždí dva očkovací týmy od poloviny července a kraj chce jejich počet rozšířit tak, aby v každém okrese mohly zajistit očkování bez registrace všem zájemcům. S očkovacími centry jich zatím zřídil dalších sedm. Od července vyjíždí do terénu i zdravotnický tým v Karlovarském kraji. Vedle větších měst, kde se zaměřil na bezdomovce, jsou jeho cílem odlehlejší místa jako Aš, Oloví, Stříbrná či Rotava.

V Olomouckém kraji mají vyjet do obcí vzdálených od očkovacích center dva týmy příští týden. Jeden by se měl podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) zaměřit na Jesenicko, druhý na opačnou část kraje. Do konce srpna vyjedou do terénu i týmy zdravotníků ve Zlínském kraji. Dřívější nasazení podle koordinátora očkování Jiřího Lučana nebylo možné, protože zdravotníci byli vytížení v očkovacích centrech.

Hradecké hejtmanství možnost mobilního očkování připravuje. Podle mluvčího Dana Lechmanna by mělo cílit na horské a podhorské oblasti, například Vrchlabsko či Novopacko. Liberecký kraj pak chce mobilním týmem očkovat obyvatele sociálně vyloučených lokalit v části Ralska. Nyní zjišťuje případný zájem o něj, řekl koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS). Vysočina využití mobilních týmů zatím zvažuje. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) do dvou týdnu rozhodne, jestli využije nabídku neziskové organizace zajišťující tyto týmy. Na začátku očkování vysílaly mobilní týmy krajské nemocnice a směřovaly hlavně do sociálních a zdravotních zařízení nebo k imobilním lidem.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)