Indická mutace v Česku! Kolik případů už máme?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. června 2021 14:04

Státní zdravotní ústav (SZÚ) potvrdil dosud v Česku 27 případů indické varianty koronaviru, takzvané delty. Informoval o tom dnes Radiožurnál.

"Pokud budu hovořit o variantách zájmu, takzvaných variant of concern, tak kromě britské varianty B117, původně tedy alfa, evidujeme 27 případů delty, sumárně 59 případů bety, to je jihoafrická varianta, a nově sedm případů gamy, tzv. B1, tedy brazilské varianty," řekla Radiožurnálu vedoucí Národní referenční laboratoře SZÚ Helena Jiřincová.

Podezření, že by se mohlo jednat o jinou než britskou mutaci, která v ČR od ledna převažuje, laboratoře mohou získat už při PCR testu. Poté posílají výsledky na další potvrzení do laboratoří, které dokážou vzorky sekvenovat.

Odborníci upozorňují, že import a šíření viru s novými mutacemi je v současné době asi největším rizikem. Některé varianty dokážou překonávat protilátky vytvořené po nákaze nebo po očkování, zejména po jedné dávce. I v ČR se proto znovu zkrátil interval po podání druhé dávky u vakcíny Moderna na nejvýše 35 dní. U nejvíce podávané od Pfizer/BioNTech ale zůstává na 42 dnech a u AstraZeneky na 90 dnech.

Delta mutace je příčinou současné další vlny epidemie ve Velké Británii. Nakažení po očkování ale většinou nemají vážné příznaky a nepotřebují nemocniční léčbu. Přesto je například podle členů Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) potřeba testovat zaměstnance vracející se do firem ze zahraničí nebo děti po návratu do škol z prázdnin.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)