Vakcína Johnson: Jak je účinná proti mutacím?

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. května 2021 19:02

Vakcíny proti covidu-19, které se v současnosti v Evropě používají, jsou podle všeho schopny chránit před všemi mutacemi koronaviru. Na tiskové konferenci to uvedl šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge.

Zdravotnické orgány požádal, aby se i nadále měly na pozoru před mutací, která se poprvé objevila v Indii. Zdůraznil ale, že očkování a preventivní opatření zabrání jejímu šíření, informovala agentura Reuters.

"Všechny varianty viru způsobujícího covid-19, které se dosud objevily, reagují na dostupné, schválené vakcíny," uvedl Kluge. V Evropě se v tuto chvíli očkuje zejména přípravky od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, připomíná Reuters. Některé země ale používají také ruskou vakcínu Sputnik V či čínské očkovací preparáty.

Takzvaná indická varianta koronaviru s označením B.1.617 se dosud objevila v 26 z celkem 53 zemí, které čítá evropský region podle WHO. Podle Klugeho tuto novou mutaci WHO stále ještě zkoumá, ale je zřejmé, že se dokáže šířit velmi rychle.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)