Registrace očkování proti covidu: Kdy se začnou hlásit lidé 65+?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. dubna 2021 12:46

Od pondělí se budou moci k očkování registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup. Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Nyní se mohou k očkování hlásit hlavně lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému.

Podle ministra se daří v posledních dnech zrychlovat očkování, proto se od pondělí 12. dubna budou moci k očkování registrovat i chroničtí pacienti, kteří tu možnost zatím neměli. Jde například o pacienty se vzácnými genetickými onemocněními či lidi, kteří například kvůli intelektové nedostatečnosti nebo jiným postižením nedokážou dodržovat protiepidemická opatření.

Od středy 14. dubna bude registrace otevřena i pro lidi nad 65 let, tedy především pro lidi ve věku 65 až 69 let. Těch je podle Arenbergera asi 670.000, někteří ale už se nahlásili k očkování kvůli tomu, že mají také chronické onemocnění. Ministr odhaduje, že se jich bude nyní hlásit kolem 400.000.

Arenberger dnes řekl, že by do konce června mohlo být očkováno 58 procent dospělé populace. Ke čtvrtečnímu večeru zdravotníci podali 1,971.079 dávek, oběma potřebnými dávkami je očkováno 663.000 lidí. Ministr předpokládá, že k dnešku budou aplikovány dva miliony dávek.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)