Nové příznaky covidu! Lékaři upozornili na covidový jazyk!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. ledna 2021 10:48

Lékaři evidují řadu příznaků, kterými se pozná nemoc covid-19. Posledním je takzvaný covidový jazyk, který podle lékaře postihuje některé nemocné.

Epidemiolog z londýnské Kings College Tim Spector tvrdí, že případ, kdy se infekce projeví v dutině ústní a na jazyku, je vzácný, stává se ale stále častějším.

Na twitteru dodal, že každý pátý nakažený jedinec vykazuje příznaky, které zdravotnické organizace po celé zemi dosud nepovažují za oficiální. Přesto je takových příznaků několik.

Jedním z nich je například koronavirová bolest hlavy. Vědcům se podařilo definovat druhy této bolesti, které jsou typické právě při onemocnění koronavirem, a odlišit je od těch nejklasičtějších. Díky tomu je nyní jednodušší odhalit, zda jsou jedinci infikováni, nebo pouze překonávají běžné diagnózy spojené s chřipkovou sezónou, případně únavou či stresem.

Experti z Istanbulské univerzity zkoumali 3196 negativně testovaných respondentů a 262 pacientů s potvrzenou diagnózou, kteří popisovali intenzitu bolesti hlavy a její časový rozsah. Zjistili, že pulzující bolest hlavy, která bývá provázena silnou bodavou bolestí, je spojena s koronavirem.

One in five people with Covid still present with less common symptoms that dont get on the official PHE list - such as skin rashes. Seeing increasing numbers of Covid tongues and strange mouth ulcers . If you have a strange symptom or even just headache and fatigue stay at home ! pic.twitter.com/V04CiZNilK

— Tim Spector (@timspector) January 13, 2021

Podle studie bolest hlavy většinou neustoupí ani po 72 hodinách, což je příznakem koroanvirové infekce. Více než deset procent pozitivních respondentů uvedlo, že bolest hlavy pociťovali minimálně takto dlouho, přitom klasická bolest hlavy většinou do druhého dne vymizí, migréna pak do tří dní.

Bolest hlavy je jedním z prvních příznaků onemocnění a často je spojena i se ztrátou čichu a chuti, případně s dalšími obtížemi. Výzkum navíc zjistil, že pozitivně testovaných mužů, kteří si stěžovali na bolest hlavy, bylo dvakrát více než žen. Bolestí hlavy trpělo 126 z 262 mužských nakažených pacientů, čili téměř polovina. 

Dalčím příznakem jsou covidové prsty. Těmi označují lékaři červené hrboly na prstech zejména dolních končetin, které jsou bolestivé na dotek a mohou svědit.

Kožní příznaky covidové infekce se vyskytují asi u 20 procent pacientů. Objevují se obvykle třetí až pátý den onemocnění a posléze samy odeznějí. Mezi další kožní příznaky nového koronaviru patří například kopřivka, mramorovaná kůže a drobné krevní výrony na dolních končetinách.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) neuvádí ani ztrátu vlasů jako symptom covidu-19, ale existuje skupina na Facebooku pro pacienty, kteří popisují dlouhodobé příznaky. Ztrátu vlasů začalo udávat čím dál více lidí, a dokonce i někteří lékaři si všimli, že jejich pacienti trpí tímto příznakem.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)