Šestý stupeň PES: Odborník vysvětlil, proč je potřeba!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. ledna 2021 13:33 | Aktualizováno: 23. ledna 2021 22:10

Kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru je podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, napsal na facebooku. První případy britské mutace se v Česku zřejmě objevily už po Vánocích, poprvé byla zaznamenaná v polovině prosince v Anglii, proto se označuje "britská".

"PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci, ani index rizika, ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby 'britskou' verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a home office ve firmách," napsal Kulveit, který se modelování globálních rizik profesně věnuje.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že nová mutace je nakažlivější až o 40 procent. Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře uvedla, že vědecká shoda je na deseti až 70 procentech. Pro zjednodušení se podle ministra dá říci, že to, co během epidemie nastalo za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest dní. Protože se mutace rychleji šíří, tak postupně mezi variantami viru převládne.

Na přípravu je podle ministra několik měsíců. S tím ale nesouhlasí Jakub Steiner, další ze spoluautorů výpočtu rizikového skóre PES. Na facebooku napsal, že nová mutace se zhruba o polovinu vyšším efektivním reprodukčním číslem převládne za měsíc. "Máme spíše měsíc než měsíce a česká strategie 'brzda plyn' již velmi brzy nemusí zabírat," uvedl.

Určité úpravy parametrů, které se budou pro zmírňování nebo zpřísňování protiepidemických opatření posuzovat, v pondělí po jednání vlády ministr avizoval. Posuzovat se podle něj budou také počty hospitalizovaných lidí. Pro zmírnění ze současného pátého stupně PES na čtvrtý stupeň by podle něj nemělo být v nemocnicích víc než 3000 lidí. Počet hospitalizovaných bude stanoven i pro přechod do nižších stupňů. V pondělí jich bylo 6666, na JIP přes tisíc.

Tento parametr, který je zpožděný za poklesem rizikového skóre PES, se s ním bude podle Blatného dobře doplňovat. Řídit se jenom klesajícím rizikovým skóre by tak podle něj nebylo bezpečné.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)