Povinné respirátory: Expert lidem poradil, který je nejlepší si pořídit!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. ledna 2021 14:44

Premiér Andrej Babiš (ANO) v tomto týdnu přiznal, že vláda uvažuje o nařízení povinnosti nosit respirátory například v MHD či v obchodech. Někteří experti by to lidem doporučili bez ohledu na to, zdali to bude povinné.

Vědec Jaroslav Flegr se rozhodl lidem vysvětlit rozdíly mezi jednotlivými třídami respirátorů. „Dnes má cenu používat pouze respirátory třídy FFP2 a FFP3,“ konstatoval ve svém facebookovém příspěvku hned na úvod.

Jako odborník třeba zmínil, že ochranné pomůcky s výdechovým ventilem slouží pouze lidem trpícím dýchacími potížemi. „Nechrání však okolí před námi a jejich používání tak není vhodné,“ uvedl.

Flegr následně připomněl, že existují druhy respirátorů konstruované i z neprodyšného materiálu a mající speciální filtry, které je možné vyměnit. „Bývají opatřeny výdechovým ventilem a jsou účinnější, ale také těžší a dražší,“ napsal.

„Pořiďte spíše respirátor třídu FFP2 či FFP3 než roušky, nejlépe ten pro opakované použití od výrobců, co zveřejňují certifikát o splnění normy EN149:2001+A1 2009. Jestliže netrpíte dýchacími potížemi, volte respirátor bez ventilu či s ventilem opatřeným filtrační membránou,“ uzavřel svůj text cennou radou.

Témata: Jaroslav Flegr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky