Povinné respirátory: Jak účinnou ochranou vlastně jsou?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. ledna 2021 10:44

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že společně s experty vláda diskutuje o možném zavedení povinnosti nosit respirátory třídy FFP2 na vybraných veřejných místech. Jak vlastně tyto ochranné pomůcky fungují?

Zmíněný respirátor třídy FFP2 představuje druhou ze tří dostupných úrovní ochrany. Dýchací cesty chrání především před jemnými prachovými částicemi či alergiemi.

"Umí zachytit ještě menší částice než FFP1 a dá se použít také na snížení rizika nákazy koronavirem," píše se na stránkách lékárny Benu. Větší jistotou jsou však v tomhle ohledu až respirátory třídy FFP3. 

"Proti koronaviru a také proti rhinovirům funguje jako nejspolehlivější ochrana. Některé se dají používat jen jednorázově, ale respirátor s nanovláknem s obsahem stříbrných nanovláken lze používat 1-2 týdny, v závislosti na četnosti nošení a množství virů ve vzduchu," stojí v textu.

V Česku je momentálně povinné nošení roušek, spousta lidí ale nosí ty látkové, které si vloni na jaře sami ušili. Jejich účinnost ovšem klesá s tím, jak vlhnou. 

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)