Očkování nebo covid? Lékař popsal, co vyvolá větší imunitu!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2020 9:09

Mnoho zemí světa se chystá na plošné očkování, které bude nejen v Česku jednou z nejnáročnějších zdravotnických operací v moderní historii. V pohotovosti jsou však nejen lékaři, ale i odpůrci očkování, kteří přichází se stále novými mýty a hoaxy. Nově například tvrdí, že imunita po očkování není taková, jako po prodělané nemoci.

Na to, že nejde o nový hoax, upozornil v rámci online konference Eric Yager, docent mikrobiologie v Centru pro biofarmaceutické vzdělávání a školení.

Tento mýtus se podle něj dříve používal skupinou antivaxerů, tedy lidmi odmítající očkování, proti vakcínám na plané neštovice, spalničky i chřipku. Nyní si jej odpůrci vakcín přizpůsobili pro současnou pandemii.

Lékař ale upozorňuje, že tato onemocnění mají skutečné, dlouhotrvající a často fatální následky, takže čekání na imunitu po prvním onemocněním není slibnou strategií pro lidské zdraví.

Druhý aspekt tohoto mýtu spočívá v tom, že v rámci takzvaného promoření nedojde k zastavení nemoci. Naopak, tím, že se lidé nakazí, umožní viru pohybovat se dál v populaci, což je podle něj způsob, jak zajistit smrt mnoha občanů.

Velmi známý je i klasický hoax tvrdící, že očkování způsobuje autismus. Tento mýtus vyrobil bývalý lékař Andrew Wakefield, aby zdiskreditoval vakcínu MMR a zbohatl vývojem své vlastní náhradní vakcíny. Myšlenka, že vakcíny způsobují autismus, je podle lékaře nejen naprosto nesmyslná, ale i urážející vůči lidem s autistickým a neurodivergentním onemocněním.

Stejně mylné je podle lékaře tvrzení, že nová vakcína obsahuje nebezpečné látky, například rtuť nebo nově i formaldehyd. Je pravdou, že tato látka může být ve vysokých koncentracích nebezpečná, ve skutečnosti ale množství použité ve výrobním cyklu ani zdaleka nepředstavuje můru potřebnou k tomu, aby byla očkovací látka jakkoliv nebezpečná.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)