Antigenní odběrová centra: Kde se před Vánoci nechat zdarma otestovat?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. prosince 2020 9:56

V Česku dnes začalo plošné dobrovolné testování na koronavirus. Lidé navíc mohou podstoupit antigenní testy zdarma, budou totiž hrazené ze zdravotního pojištění. Kapacita je nastavena na až 60 000 testů denně a lidé se mohou nechat testovat po celém Česku.

Na testy je třeba se předem registrovat. On-line registraci je možno vyřídit před web, který rovněž funguje jako rozcestník informací. Zájemci o test ZDE také najdou přehlednou mapu, na níž se dozví, kde jsou odběrová místa.

Těch je v Česku sice v každém kraji dostatek, zájem o testy je ale velký a do Vánoc už zbývají většinou jen jednotky volných termínů. Výsledek testu se navíc lidé dozví asi za 20 minut.

Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření.

Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzený PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)