Covid a následky? Někteří lidé trpí měsíce!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. prosince 2020 8:34 | Aktualizováno: 3. prosince 2020 8:56

Osmatřicetiletá Chandra Drewová z USA byla v dubnu pozitivně testována na nový typ koronaviru. S následky onemocnění se potýká dodnes, a přirovnává je k noční můře.

Drewová žije v Západní Virginii a onemocnění covid-19 prodělala během první vlny. 4. dubna byla pozitivně testována, ale ačkoliv je dnes už vyléčená, následků se nezbavila.

Doteď totiž trpí poruchou čichu, parosmií. Ta způsobila, že všechny vůně cítí zkresleně, a vše k čemu si přičichne je cítit hnilobným zápachem.

"Z jídla cítím hnilobný zápach, přepálený tuk nebo benzín. Víno chutná jako rozpuštěné máslo," popsala médiím své těžkosti.

Zpočátku trpěla úplnou ztrátou čichu, tedy jedním z příznaků nákazy. Čich se jí sice postupně vrátil, ale vše voní jinak, než si pamatovala.

"Jídlo je pro mě fuška. Dělá se mi nevolno, protože mi strašně smrdí a vše je nechutné," popisuje žena. Kvůli problémům už zhubla 15 kilogramů.

Samotná příprava jídla a vaření je pro ženu noční můrou, vadí jí i čerstvé potraviny, včetně zeleniny. Nesnese ale například ani sýr.

Podobné případy přitom nejsou výjimečné. Těmito obtížemi trpí podle BBC řada vyléčených pacientů, mnozí z nich přirovnávají vůni jídla k zápachu benzínu nebo cigaretovému kouři. Jiní cítí chemikálie.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)