Vánoce na pozadí epidemie! Rizikové jsou nákupy i setkávání s rodinami!

Vánoce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. listopadu 2020 15:22

Nouzový stav v Česku kvůli epidemii koronaviru potrvá zatím do 20. listopadu. Pokud ale nebude počet nakažených výrazněji klesat, nelze vyloučit, že se nebude prodlužovat o další týdny. To by s sebou mohlo přinést jak dlouhodobě zavřené školy, tak i některé provozovny a obchody.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že čeká, že vláda Sněmovnu znovu požádá o prodloužení nouzového stavu. Je třeba přiznat, že může trvat až do Vánoc.

Epidemická situace bude podle něj vyžadovat i po 20. listopadu platnost restrikcí vyhlášených na základě nouzového stavu, mezi které patří například uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol.

To by ale mohlo zkomplikovat letošní přípravy Čechů na Vánoce. Mezi ně totiž patří jak každoroční nakupování dárků, tak i potravin. A ani členové vlády si neumí představit, že by bylo před vánoci vše zavřené.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v nedělní Partii televize Prima uvedl, že by proto vláda měla kolem poloviny listopadu začít diskutovat o dalším fungování obchodů, aby mohly po splnění určitých podmínek otevřít právě pro předvánoční nákupy.

Jak letošní Vánoce strávíme ale zatím nikdo přesně určitě nedokáže. Záviset bude na tom, jak rychle se Česku podaří srazit počty nakažených a zejména hospitalizovaných, což jsou klíčová měřítka pro zpřísňování či rozvolňování opatření.

Pravděpodobně ale budou letošní Vánoce jiné, než na jaké je většina lidí zvyklá. Většinu nákupů bude navzdory možnému rozvolňování lepší obstarat přes internet a rizikové může být i setkávání se s dalšími členy rodiny. 

Lékaři totiž dlouhodobě varují, že především v rodinách se covid-19 šíří nejvíce. A Vánoce jsou svátky, během kterých se lidé setkávají nejčastěji. Hrozí tudíž vyšší množství přenosu koronaviru.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vánoce