Kde přibývá nejvíce nakažených? Nejnovější data mluví jasně!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

22. října 2020 9:59

Výskyt koronaviru sice není rovnoměrný po celé zemi, situace je každopádně alarmující téměř v každém regionu. Nejnovější data od státu ukázala, kde přibývá nejvíce nakažených.

Rekord v počtu nově nakažených byl v Česku za středu opět výrazně překonán, když v celé zemi přibylo téměř 15 tisíc nově prokázaných případů infekce koronavirem. V posledních dnech se také objevují podrobnější data k tomu, jak se virus šíří.

Nejvýrazněji nyní přibývá nakažených na Prostějovsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo téměř 882 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jen nepatrně lepší je situace na Zlínsku, kde přibylo za uplynulých sedm dní 879 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Více než 800 případů zaznamenaly ještě okresy Hradec Králové a Plzeň-jih.

ÚZIS také uvolnil data týkající se pravděpodobného místa nákazy. Nejvíce lidí se na podzim nakazilo v zaměstnání, v září se tam podle dat získaných hygieniky pravděpodobně nakazilo téměř 60 procent všech pozitivně diagnostikovaných.

Druhá nejčastější je nákaza v rodinách, od března se pohybovala kolem třetiny všech případů. V září se ale podíl nákaz v rodinách snížil ke čtvrtině. Ve školství se pak během září nakazilo přes 8000 lidí, tedy téměř 18 procent.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví