Někdo z rodiny má covid: Co je možné dělat?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

17. října 2020 14:45

Mnohé rodiny a domácnosti v Česku v těchto dnech řeší, co dělat s nakaženým člověkem, který by měl být od nejbližších izolován. Jedno řešení už je podle dostupných informací na obzoru.

České úřady dnes oznámily nový rekord, za pátek přibylo přes 11 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Aktuálně je v zemi nakaženo více než 92 tisíc lidí, predikce jsou přitom takové, že denní nárůsty budou ještě nějaký čas vykazovat podobně vysoké hodnoty.

Vzhledem k těmto číslům se nedá vyloučit, že mezi čtenáři je někdo, kdo má v rodině nakaženého člověka, který žije ve stejné domácnosti. Taková osoba by se však měla izolovat. I tuto problematiku se stát snaží řešit.

Ústřední krizový štáb momentálně koordinuje přípravu ubytovacích kapacit nezdravotního typu právě pro osoby v karanténě, které ji nemohou absolvovat doma.

V každém kraji by měly nově být vyčleněny dva hotely - jeden pro nenakažené lidi v karanténě či pacienty, kteří se vrátí z nemocnice a již nejsou pozitivní na covid-19, druhý pro pozitivní pacienty, kteří nevyžadují lékařskou péči.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) zdraví