V Česku může kvůli covidu zemřít až 15 tisíc lidí! Zaveďme osobní lockdown, radí vědci

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

15. října 2020 13:00

Nejenom vláda se snaží apelovat na veřejnost, aby současnou situaci brala vážně a dodržovala platná opatření proti šíření koronaviru. Ve středu se objevila výzva od několika respektovaných vědců, které vývoj epidemie v Česku trápí. Podle nich dojde k přetížení zdravotnictví, lidé by proto měli zůstávat doma.

Výzva multioborového panelu vědců, jehož členy jsou např. infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, datový vědec Petr Ludwig či biochemik Jan Konvalinka, je reakcí na nárůst počtu hospitalizovaných lidí. Autoři jsou přesvědčeni, že „opatření zavedená v průběhu září nefungovala nebo spíše nebyla dodržována tak, aby fungovala“.

Panel chce spoluobčany upozornit na nadcházející riziko, odvolává se na několik nezávislých předpovědí a modelů, které mimo jiné ukazují, že se blíží přetížení zdravotního systému, a to v řádu dní u malých a v řádu týdnů u velkých nemocnic. „Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče,“ konstatuje kolektiv autorů.

„Pokud nedojde k dramatické změně chování, může mít dle našich odhadů epidemie 5 000 až 15 000 obětí do konce roku (nad rámec dlouhodobého průměru). Je velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář, lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne,“ stojí ve výzvě.

Vědci se proto rozhodli vystoupit s apelem na obyvatele, který shrnuli do čtyř bodů. Lidé by podle nich měli zavést osobní lockdown. „Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech – např. péče o blízké. Neshlukujte se. Minimalizujte fyzický kontakt se všemi lidmi mimo vaši domácnost,“ doporučují.

„Pokud musíte výjimečně mezi lidi, noste roušku přes nos a ústa ve všech vnitřních prostorách a venku v místech, kde nemůžete od všech ostatních lidí udržet vzdálenost dva metry,“ píše se ve druhém bodě s tím, že virus se šíří kapénkami i formou aerosolu.

Autoři výzvy také prosí lidi, aby brali situaci vážně, nevěřili dezinformačním webům a nejrůznějším konspiračním teoriím. „To, co uděláme či neuděláme teď, rozhoduje o tom, kolik lidí bude za měsíc vážně nemocných nebo bude umírat – nehrajme ruskou ruletu s osudem našich blízkých,“ dodává panel, jehož součástí je také jaderná inženýrka Dana Drábová.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) věda Zdravotnictví