Koronavirus a následky? Vědci zjišťují, co s vámi covid udělá!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

13. října 2020 12:55

Víme, jak se respirační virus SARS-CoV-2 šíří, jaké jsou příznaky nemoci covid-19 i jak se chránit před nákazou. Virus se šíří po celém světě už deset měsíců, s přibývajícími počty pozitivně testovaných lidí se ale objevuje více důkazů, že nákaza má i dlouhodobé důsledky na lidský organismus.

Významně totiž přibývá pacientů, kteří po počáteční nákaze hlásí dlouhodobé obtíže. Upozornila na to i nová studie, která požaduje další výzkum dlouhodobých dopadů koronaviru na lidský organismus.

Studie zahrnovala 128 pacientů pozitivně testovaných na covid-19 v irské nemocnici St James's Hospital. Více než polovina uvedla, že i po deseti týdnech od klinického zotavení z nákazy pociťují přetrvávající únavu. Vědci upozorňují, že únava byla hlášena bez ohledu na předchozí průběh onemocnění. Průměrný věk pacientů byl 50 let, patřili mezi ně i zaměstnanci nemocnice, kteří měli velmi mírný průběh nákazy.

Po podrobném zkoumání vědci uvedli, že dlouhodobá únava není spojena s hospitalizací, převážně se navíc objevila u žen. Ty představovaly 54 % pacientů, na únavu si jich stěžovaly hned dvě třetiny. Dlouhotrvající únava byla hlášena také lidmi, kteří před onemocněním covid-19 trpěli depresí nebo úzkostnou poruchou. „Naše nálezy prokazují významnou virovou zátěž u jedinců po akutní fázi onemocnění covid-19,“ uvedli autoři studie.

King's College London vytvořila aplikaci, kam lidé mohou zaznamenávat své příznaky. Podle dostupných dat má přetrvávající obtíže každý desátý člověk i po 30 dnech od plného zotavení, někdy dokonce i několik měsíců. Podle webu Science Alert jiná studie zaměřená na pacienty v Itálii zjistila, že 87 % populace trpí alespoň jedním příznakem i dva měsíce po prodělání akutní fáze onemocnění. Nejčastěji lidé uvádějí dýchací obtíže a únavu.

Irská studie bude představena koncem tohoto měsíce na konferenci Evropské společnosti pro klinickou mikrobiologii a infekční koronavirové onemocnění (ECCVID). Vědci budou požadovat, aby se výzkumy zabývaly právě dlouhodobým dopadem koronaviru na lidské zdraví. „Stále častěji vidíme důkazy o dlouhodobém působení covidu a únava je jedním z nejběžněji uváděných vedlejších příznaků. Studie zdůrazňuje, že únava byla zaznamenána jak u hospitalizovaných pacientů, tak i u pacientů s mírnými počátečními projevy,“ komentoval výzkum odborník v oblasti globálního zdraví Michael Head.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci