Covid není taková hrozba, poukazují lidé na epidemii chřipky z 90. let. Omyl, fakta mluví jasně!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. října 2020 10:11

Srovnávat onemocnění covid-19 s chřipkou je oblíbená taktika lidí, kteří současnou pandemii zlehčují. V poslední době se třeba často odvolávají na údajný počet obětí epidemii chřipky během 90. let. Fakta ale ukazují, že udávané číslo se nezakládá na pravdě – lidí tehdy zemřelo mnohem méně.

Možná jste v posledních týdnech na sociálních sítích zaznamenali, že se někteří lidé snaží zdiskreditovat údajnou hysterii kolem nemoci covid-19 připomínkou chřipkové epidemie z roku 1995. Nemoci způsobené virem H3N2 mělo prý tehdy podlehnout 12 tisíc lidí, tedy mnohem více, než je zatím hlášeno obětí s covidem.

Z oficiálních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ovšem vyplývá, že samotné chřipce podlehlo celkem 130 lidí (43 mužů a 87 žen). I pokud by se počítala všechna úmrtí způsobená zápalem plic, dojde se k číslu 3041 obětí, což je jen čtvrtina počtu uváděného uživateli sociálních sítí.

Úřady zatím evidují 869 úmrtí lidí s covidem-19, v posledních dnech je však patrný skokový nárůst. Jen za tento týden už zemřela více než stovka lidí, počet mrtvých za celou dobu epidemie tak za pouhé čtyři dny vzrostl o více než desetinu. Předpokládá se navíc, že tento trend bude pokračovat ještě několik týdnů.

Zpravodajské agentuře AFP se podařilo vypátrat, že zmínka o 12 tisících mrtvých nejspíš pochází ze čtrnáct let staré práce studenta Západočeské univerzity. Pátrání nakonec ukázalo, že údaj o počtu obětí se vztahuje k situaci v USA, nikoliv v České republice.

Témata: dezinformace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka