Covid a příznaky? Vědci přišli s novým objevem! Popsali, jak ho odlišit od chřipky!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. října 2020 11:58

Ačkoliv mají chřipka a covid-19 velmi podobné symptomy, lze od sebe obě nemoci teoreticky rozeznat na základě pořadí, v jakém se příznaky objevují. Tvrdí to vědci z Univerzity v Južní Kalifornii, kteří zveřejnili seznam, v jakém pořadí se symptomy covidu objevují nejčastěji.

Americkým biologům se podařilo identifikovat pořadí příznaků onemocnění covid-19. Zjistili to na základě studie 55 924 případů, které mapovala Světová zdravotnické organizace na začátku roku.

Vědci se zaměřili na příznaky, které byly snadno rozpoznatelné, a porovnávali je s neurologickými projevy onemocnění, jako je ztráta čichu nebo chuti.

Následně experti definovali pořadí nejpravděpodobnějších symptomů následovně. Ty podle vědců přichází nejčastěji v následujícím pořadí: Nejprve se u nemocných lidí objeví horečka, kterou následuje suchý kašel. Po něm obvykle přichází nevolnost a zvracení či průjem.

Právě nevolnost a s ní spojené komplikace jsou u nakažených lidí nejméně pravděpodobné příznaky koronaviru. Naopak horečka bývá nejběžnějším.

Je zřejmé, že příznaky covidu jsou velmi podobné chřipce, a odlišit od sebe tyto nemoci pouze na základě příznaků bude obtížné. Autoři studie ale obě nemoci srovnali a zjistili, že zatímco chřipka obvykle začíná kašlem, koronavirová onemocnění jako covid-19, ale i SARS nebo MERS se nejčastěji projevují horečkou jako prvotním symptomem.

"Toto zjištění může být přínosné zejména v chřipkovém období, kdy je obtížné odlišit, zda jde o běžnou chřipku nebo koronavirovou infekci," uvedl profesor Peter Kuhn.

Vědci však upozorňují, že zjištěné informace nelze aplikovat plošně. U některých jedinců se nákaza nemusí projevit vůbec, u jiných pacientů se může projevit odlišně. Někteří dokonce tvrdí, že prvním symptomem, který u sebe zpozorovali, byly střevní obtíže.

Znalost pravděpodobného pořadí příznaků ale může urychlit nástup léčby a zachránit více životů v době, kdy budou nemocnice plné lidí s respiračními chorobami a jejich rozlišení bude obtížné a dlouhé.

"Kdyby byla taková systematická klinická praxe standardem už na začátku šíření nákazy, možná bychom dokázali udržet toto onemocnění na úrovni regionů a předešli bychom světové pandemii," domnívá se Kuhn.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci