Covid-19: Kožní projevy nemoci jsou vážnější, než se předpokládalo!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. srpna 2020 19:19

Mimo obvyklé příznaky provázející nemoc covid-19, jako je kašel, horečka a dušnost, mohou provázet nemocné i kožní projevy. Vědci upozornili na dva takové, které svědčí o nebezpečných krevních sraženinách.

Vědci z New Yorku ve své nové zprávě popsali čtyři pacienty, kteří byli hospitalizováni s těžkým průběhem covid-19 a kožními projevy, které jsou charakteristické pro krevní sraženiny. Jedná se o modročervené proužky uložené v hloubce kůže a různě, často bizarně seskupené, tzv. livedo racemosa.

Druhým kožním projevem, který značí krevní sraženiny, je u pacientů s covid-19 petechie neboli purpura. Jde o shluky červených teček na jednom místě, u kterých je stále patrné jejich ohraničení. Drobné krevní výronky na kůži či na sliznicích jsou projevem krvácivých stavů a na rozdíl od vyrážky nezbělají při zmáčknutí.

Vědci varovali, že i když pacienti dostávali léky proti krevním sraženinám, vytvořili se jim tyto kožní projevy. Lékaři se proto domnívali, že mají spíše plicní embolii nebo ucpané tepny v plicích. Vědci ve své zprávě uvedli, že nebyli schopni identifikovat, kdy přesně se pacientům s covid-19 kožní projevy objevily. Krevní sraženina může způsobit srdeční infarkt, mozkovou příhodu a další závažné zdravotní problémy.

Kopřivka, vyrážka, petechie a mramorová kůže se mohou objevit u všech virových infekcí, zejména pak u dětí. Tyto kožní projevy se objevily ale i u dospělých pacientů s covid-19. Novým projevem, se kterým se v minulosti dermatologové ještě nesetkali, jsou tzv. „covidové prsty“. Jedná se o červené hrboly na prstech převážně na nohou, které jsou velmi bolestivé na dotek. Připomínají omrzliny a mohou svědit.

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí stále zvětšuje svůj seznam příznaků onemocnění covid-19, v poslední době např. o vypadávání vlasů nebo zalehlé uši. Podle webu Science Alert nedávný průzkum více než 1 500 pacientů zjistil, že lidé hlásí další příznaky, jako jsou světelné záblesky v oku nebo přibírání na váze. „Nikdy jsem neviděl nic, co by mělo takové široké spektrum projevů u určitého procenta lidí,“ uvedl americký imunolog Anthony Fauci.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci zdraví