Proč se vrátí roušky? Odborník vysvětlil dnešní rozhodnutí!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

17. srpna 2020 19:30

Nošení roušek uvnitř má bránit i podzimnímu šíření jiných respiračních infekcí s příznaky jako covid-19. ČTK to řekl epidemiolog Rastislav Maďar, který vede ministerskou pracovní skupinu pro uvolňování karantény. Připomněl, že řada zemí, včetně turisty z ČR nejnavštěvovanějších, nošení roušek ve vnitřních prostorách zachovala i přes léto.

Rada vlády pro zdravotní rizika dnes oznámila, že znovu bude povinné nošení roušek v úřadech, obchodech, MHD a dalších místech od 1. září.

"Do života společnosti vstupují každoročně na podzim a v zimě stovky tisíců respiračních infekcí s podobnými příznaky jako má nákaza novým koronavirem. Je nutné co nejvíce snížit jejich vliv na nemocnost populace a navíc hrozbu, že budou jednotlivé virózy na sebe 'nasedat', čímž mohou komplikovat průběh nemoci a zhoršovat její prognózu," sdělil ČTK Maďar.

Česko povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách zrušilo od 1. července, zůstaly jen ve zdravotnických zařízeních a pražském metru. "My jsme chtěli, ať si lidé od roušek odpočinou co nejdéle to půjde. Se začátkem školního roku se však dá do pohybu velká část populace a protože určitá virová nálož v populaci stále je, mohlo by bez roušek ve vybraných vnitřních prostorách dojít k poměrně rychlému zhoršení situace," uvedl.

Mnoho zemí podle něj růstalo u nošení roušek i přes léto, například Chorvatsko a Slovensko, kde se s tím museli vyrovnat i Češi. Další země sice začátkem léta tuto povinnost zrušili, ale už se k nim zase vrátily.

Roušky jsou podle odborníků i ministerstva spolu s mytím rukou a dezinfekcí a dodržování sociální distance hlavními cestami, jak proti šíření pandemie bojovat. Mohou mít do jisté míry i roli symbolickou, aby lidé na ostatní doporučení nezapomněli.

"Roušky jsou především efektivní metodou prevence šíření nákaz, u kterých se dostává virus s většími kapénkami z dýchacích cest do ovzduší. To, že jsou určitým znakem stále probíhající pandemie je až sekundární, nicméně taky důležité," dodal Maďar.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)