Jak vyzrát na koronavirus? Tohle nejspíš nebude fungovat, varuje expert!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. července 2020 20:20

Lidstvo se dál zabývá otázkou, jak vyzrát na nový typ koronaviru, který se dál šíří po celém světě. Podle některých expertů je jedna z častých teorií zcestná. Co nejspíš nebude fungovat?

Kolektivní imunity bude dosaženou pouze za předpokladu, že se koronavirem SARS-CoV-2 nakazí dostatek lidí. Vědci a odborníci od začátku pandemie covid-19 neustále diskutují, jestli by byla účinnou zbraní proti viru SARS-CoV-2. Imunolog Danny Altmann varoval, že není bezpečné spoléhat na strategii kolektivní imunity.

Danny Altmann vede laboratoř na Imperial College London a zabývá se objevováním antigenů, výzkumem T buněk a imunitou infekčních chorob, například virem zika.

„Vypadá to, že někteří lidé budou mít vytvořené protilátky jen na několik měsíců. Je to velmi klamný virus a imunita vůči němu je velmi matoucí a spíše krátkodobá,“ řekl Altmann pro CNBC a dodal, že v zasažených oblastech bude pravděpodobně získaná imunita u 10 až 15 % populace.

Altmann, který očekává druhou vlnu epidemie, dodal, že je velmi těžké předpovídat, kdy by mohla být účinná vakcína proti covidu-19 dostupná či zdali vůbec bude někdy vyvinuta. „V současné době je více než 100 potenciálních vakcín, ale během toho se může pokazit hodně věcí, proto na to nesázím,“ řekl.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) věda