Nošení roušek v Česku: Může se vrátit?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. července 2020 10:31 | Aktualizováno: 7. července 2020 13:03

Ačkoliv Češi plošně sundali roušky, není vyloučeno, že se povinnost je opět nosit v nějaké formě nevrátí. Své zkušenosti s tím mají například ve Větrném Jeníkově, kde je povinnost ochrany obličeje opět platná. Nelze vyloučit, že se časem nevrátí i do jiných okrsků a krajů.

Ve Větrném Jeníkově je více lidí, kteří mají některé z příznaků připisovaných koronaviru. V obci byla proto znovu zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, do odvolání je uzavřená knihovna, obecní úřad, hostinec nebo pošta Partner. Obchody zůstaly otevřené.

Nejpostiženějším regionem ale zůstává okres Karviná, v němž platí přísnější hygienická opatření než ve zbytku republiky. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno podle dnešních údajů téměř 189 případů koronaviru v přepočtu na 100.000 lidí. Ještě v neděli to bylo 252 nakažených.

Nákaza se tam rozšířila mezi horníky firmy OKD. Firma v pátek postupně začala zastavovat těžbu ve svých černouhelných dolech. K šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, při nichž bylo na koronavirus pozitivních více než 20 procent zaměstnanců. Už dřív se přestalo těžit v Dole Darkov, kde ohnisko vzniklo.

Pokud by se epidemiologická situace ale zhoršila, je podle ministra Adama Vojtěcha možné přistoupit k dalším opatřením, například k omezení počtu lidí na hromadných akcích na deset osob, nařízení povinnosti nosit roušky i venku nebo uzavření rizikových prostorů. Uvažovat o uzavření Karviné by se podle něj dalo až v případě, že by situace eskalovala a několik dní po sobě by přibývaly stovky případů, což se nyní neděje.

Povinná dezinfekce byla v ČR spolu s nošením roušek a zachováváním rozestupů jedním z hlavních nástrojů boje proti šíření infekce. Podle vydaných mimořádných opatření musí být dezinfikované například prostory restaurací nebo vnitřních sportovišť, dezinfekce musí být podle aktuálních nařízení musí být k dispozici také zákazníkům všech obchodů.

Témata: Zdravotnické roušky Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)