Proč covid-19 nejvíc ohrožuje důchodce? Vědci na to přišli!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. června 2020 10:29

Ještě donedávna platilo, že nový koronavirus je rizikový zejména pro seniory. Nové poznatky vědců vysvětlily proč. Experti totiž zjistili, že úmrtnost na covid-19 je nejvyšší u pacientů s chronickými chorobami. Vyplývá to ze studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Mezi tři nejčastější komplikace, kterými pacienti, kteří podlehli covidu-19 trpěli, patří onemocnění srdce, cukrovka a plicní onemocnění. Zpráva CDC se podle televize ABC News opírá o 1,3 milionu případů nákazy potvrzených na základě laboratorních testů v období od 22. ledna do konce května.

Autoři studie měli k dispozici informace o zdravotním stavu pouze 22 procent pacientů. Kardiovaskulární onemocnění ale mělo hned 32 procent z nich, cukrovku 30 procent a chronickým plicním onemocněním, například astmatem, trpělo 18 procent lidí.

Přibližně 20 procent pacientů s chronickými chorobami zemřelo. Zdravých jedinců, kteří nemoci podlehli, byly jen dvě procenta. U osob s chronickými obtížemi je i šestkrát větší pravděpodobnost, že budou muset být hospitalizováni. Ta činí až 46 procent.

 Z pacientů starších 80 let, kteří onemocnění podlehli, měla chronické problémy dokonce polovina z nich. Právě proto jsou senioři nemocí ohroženi více.

Osobám s chronickými onemocněními navíc hrozí vážnější následky, tvrdí lékařka působící na univerzitě George Washingtona Leana Wenová. Zdůraznila, že těžký průběh nemoci či dokonce smrt, se ale mohou objevit i u zdravých lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci důchodci