VŠE BYLO JINAK?! Vědci prozradili velké tajemství koronaviru!

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

12. června 2020 9:07

Počátek pandemie nového typu koronaviru je přisuzován na přelom roku. Nová zjištění vědců ale odhalují, že se vše mohlo odehrát úplně jinak. Virus se mezi lidmi mohl šířit už od loňského léta!

První případy záhadné nemoci, která připomíná zápal plic, ohlásily čínské úřady až koncem loňského roku. Nová studie Harvardské univerzity ale tvrdí, že koronavirus se mezi lidmi ve Wu-chanu mohl šířit už v létě loňského roku. 

Satelitní snímky nemocničních parkovišť ve Wu-chanu a trendy internetového vyhledávání podle studie, na kterou upozornila televize CNN, ukazují, že koronavirus se v Číně mohl šířit již v srpnu loňského roku.

Studie zjistila, že na konci léta a na konci roku 2019 se na parkovištích v pěti nemocnicích Wu-chanu nacházel výrazně vyšší počet aut, než tomu bylo dříve v loňském roce.

Tým, vedený hlavním inovačním důstojníkem nemocnice pro děti v Bostonu Johnem Brownsteinem, uvedl, že počet zaparkovaných vozidel stoupl o 67 % a až 90 %. Pouze jedna tamní nemocnice nevykazovala vyšší počet návštěv. 

Vědci také zjistili, že na podzim roku 2019 došlo k nárůstu vyhledávání klíčových slov spojených s infekční nemocí na čínském vyhledávači Baidu. I to je podle nich faktor, který ukazuje, že nemoc se šířila dříve, než úřady uvedly.

"Data jsou ve skutečnosti přesvědčivá, protože jsme zaznamenali nárůst lidí, kteří hledali gastrointestinální onemocnění, tedy průjem. Nárůst se dostal na historickou úroveň, kterou jsme dosud neviděli, a nyní už víme, že gastrointestinální příznaky jsou opravdu důležitým ukazatelem pro covid-19. Obrovské procento lidí z Wu-chanu, kteří jsou pozitivní, skutečně jevilo příznaky průjmu," dodal Brownstein.

Podle vědců nelze těmito důkazy skutečně prokázat, že se koronavirus šířil už dříve. Jak ale Brownstein upozornil, obsazenost nemocničních parkovišť "může být relativním ukazatelem něčeho, co se děje v populaci." Dodal, že například chřipkovou sezónu pouhým pohledem na parkoviště předpovídat lze.

Covid-19 se navíc i do Evropy podle vědců dostal už mnohem dříve. Lékař Michel Schmitt a jeho tým z nemocnice Schweitzer na severu Francie prozkoumali tisíce rentgenových snímků hrudníku z konce roku 2019.

Povedlo se jim identifikovat dva snímky odpovídající těm, na kterých byl potvrzen koronavirus. Rentgeny byly provedeny mezi 16. a 18. listopadem 2019. Jejich zjištění nyní vrhají nové světlo na to, kdy koronavirus poprvé zasáhl Evropu, a zároveň vyvrátil domněnku, že se první případ objevil až 24. ledna.

Snímky potvrdil lékař Vin Gupta, který je expertem na University of Washington. Ten poznamenal, že snímky "odpovídají těm, které vidíme u pacientů s koronavirem." Týmu se následně podařilo identifikovat 12 případů v prosinci a 16 případů v lednu.

Kdo přesně byl oním pacientem nula není známo, zdá se ale, že k šíření nemoci v Evropě docházelo už v loňském roce. A jak ukazují další studie, ani v Americe šíření viru neproběhlo tak, jak si vědci mysleli.

Podle studie byl sice první pacient s covid-19 v USA evidován 20. ledna a šlo o muže, který byl ve Wu-chanu, tento případ ale nemůže za další šíření. To způsobili lidé, kteří se virem nakazili o týden později.

Na základě analýzy stovek sekvencí genomů autoři studie zjistili, že americký pacient nula nemá identický genom jako další nakažení. Naopak druhý případ, kde vědci odebrali vzorky o pět týdnů později, tedy 24. února, obsahoval několik mutací, které byly přítomny v jiných pozdějších případech nákazy.

To naznačuje, že až druhý pacient byl součástí přenosového řetězce. Analýza dokázala, že první pacient virus nepřenesl na velkou skupinu lidí a po čase zanikl. Současná epidemie v USA ale pochází od lidí, kteří přicestovali do Washingtonu z Číny později.

Témata: Vědci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)