S důchodci a koronavirem je to úplně jinak? Vědci mají nové zjištění!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. června 2020 11:36

V řadě zemí doporučují epidemiologové, aby se děti vyhýbaly prarodičům i ostatním důchodcům kvůli hrozbě nákazy novým koronavirem. Ve Švýcarsku ale s odvoláním na zjištění vědců mění názor. Experti se však zcela neshodnou.

Švýcarsko je podle BBC jednou ze zemí, které zmírňují ochranná opatření. Daniel Koch, který má na starosti komunikaci související s pandemií covid-19 v zemi, informoval o zjištění vědců, kteří tvrdí, že děti do 10 let nejsou přenašeči viru SARS-CoV-2 a mohou bez rizika obejmout své prarodiče.

„Malé děti nejsou infikovány a virus nepřenášejí,“ řekl Koch na tiskové konferenci a uvedl, že dřívější doporučení o udržení vzdálenosti mezi dětmi a jejich prarodiči bylo vydáno v době, kdy si vědci nebyli jistí, jak se virus SARS-CoV-2 přenáší.

Podle Kocha jde především o děti do 10 let, které mohou krátkodobě navštívit své prarodiče. Naopak největší hrozbou jsou pro seniory rodiče vnoučat. Prohlášení mluvčí učinil na základě konzultace s odborníky na univerzitách v Curychu, Bernu a Ženevě.

Švýcarsko zmírňuje také další ochranná opatření, od 26. dubna otevřelo kadeřnické salóny, zahradnictví či ordinace lékařů. Poté by měly následovat školy a větší obchody. Země, která eviduje 27 tisíc nakažených a přes tisíc mrtvých, doposud nezavedla povinné nošení roušek, a to ani pro zaměstnance obchodů.

Německý virolog Christian Drosten, který se zaměřuje na výzkum nových virů, nesdílí stejný názor jako švýcarská vláda. Pro Österreichischer Rundfunk (ORF), největší rakouskou rozhlasovou a televizní společnost, uvedl, že by lidé měli být stále opatrní, protože neexistují přesvědčivé údaje o tom, že děti nejsou přenašeči viru SARS-CoV-2.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) důchodci